Wat is een mallet vinger?

Een mallet vinger is een breuk van de strekpees van het topje van de vinger, dat meestal ontstaat na een (klein) trauma. De diagnose is vaak gemakkelijk te stellen omdat het topje van de vinger niet meer actief gestrekt kan worden. Passief (door het topje met behulp van een andere vinger te strekken) lukt dit nog wel.

In de literatuur gebruiken we voornamelijk de engelse term “mallet finger”, en niet de Nederlandse vertaling “hamer vinger” die je op internet soms tegenkomt.

Ook bij de duim kan een mallet voorkomen maar dat zien wij in de praktijk minder vaak.  We onderscheiden 2 type mallets:

  1. Tendogene mallet (afgescheurde pees)
  2. Ossale mallet (pees en deel van het bot afgescheurd)

Hoe loop je het op?

Een mallet vinger ontstaat in bijna alle gevallen door een (klein) trauma. Dit zijn vaak kleine ongelukjes waarbij het topje van de vinger in een korte snelle beweging naar buiging wordt geforceerd. De buiging is dan zo krachtig dat de strekpees scheurt. 

Voorbeelden:

  • opmaken van een bed
  • een bal komt op het topje van de vinger tijdens sporten
  • stoten van de vinger tegen een tafel.

 

Moet dit behandeld worden?

Ja, een mallet moet behandeld worden want de vinger zal niet zonder behandeling weer kunnen strekken. Als je te lang wacht met de behandeling zal het resultaat van de behandeling steeds slechter worden. Tevens loop je het risico dat er een disbalans in de vinger optreedt bij een onbehandelde of een te laat behandelde mallet.

Een veel voorkomende complicatie is een ” swanneck” of zwanenhals in het Nederlands. Waarbij het middelste kootje in overstrekking komt te staan bij het strekken van de vinger en het topje van de vinger zal blijven hangen.

Ziekenhuis
Een mallet is een serieus letsel. Wij adviseren daarom altijd het letsel door een arts te laten beoordelen. Er zullen röntgenfoto’s gemaakt worden en andere letsel zullen worden uitgesloten. Op internet zijn diverse malletspalkjes verkrijgbaar en “doe het zelf” video’s te vinden. Om dat de uitgebreidheid van het letsel niet met het oog beoordeeld kan worden, of enige expertise ontbreekt adviseren wij het letsel niet zelf te gaan behandelen.

Hoe ziet de behandeling eruit?

Tendogene mallet

Een tendogene mallet behandelen we conservatief, dat wil zeggen zonder operatie. Hoewel de behandeling simpel lijkt valt dit in de praktijk vaak tegen. Dit komt doordat je de vinger in het dagelijks leven veel gebruikt, terwijl je de vinger juist moet ontzien. Tevens is het vaak lastig een goede strekking in het topje te behalen. Maar ook complicatie’s zoals huidproblemen, pijnklachten en een swanneck kunnen ervoor  zorgen dat het volhouden van de 12 weken spalktherapie lastig is.

Mallet spalk

Na 6 weken controleren we het resultaat. Meestal strekt het topje van de vinger dan niet meer zoals voorheen. We bepalen samen of het resultaat goed genoeg is om de spalk te gaan afbouwen. Bij slecht resultaat kan er voor gekozen worden om opnieuw een aantal weken non-stop de spalk te dragen.

Mogelijke complicatie’s
Wij zien regelmatig huidproblemen ontstaan door het langdurig dragen van het spalkje. Dit is helaas een bekende complicatie. 

Ossale mallet

Bij een ossale mallet is ook een gedeelte van het bot losgekomen van het kootje. Wanneer dit een klein fragmentje is, wordt er vaak nog gekozen voor conservatief beleid (zonder operatie). Is het fragment groter dan 30% van het totale gewrichtsoppervlak, dan kan er gekozen worden voor een operatie. Ook bij het falen van conservatief beleid kan gekozen worden voor een operatie. 

Er zijn verschillende operatie technieken. De techniek die gekozen wordt zal afhangen van het letsel en de ervaring van de chirurg.